In een aantal straatnamen in Steenwijk zijn verwijzingen naar een lang vervlogen oorlog te vinden: Schansweg, Vesting, Willem de Zwijgerstraat, Bolwerk, Ravelijn en Garnizoen. En niet te vergeten de Kornputsingel, die herinnert aan Johan van den Kornput (1542-1611) die als vestingbouwkundige, kaartenmaker en krijgsman bekendstond. Hij werd beroemd als verdediger van Steenwijk tegen de Spanjaarden.
Van den Kornput (ziehier zijn standbeeld in Steenwijk) ontwierp een uitkijktoren die later naar hem werd genoemd: een Van-den-Kornputtoren had wielen en helemaal bovenin kon je zo over de wallen van de belegerde stad kijken om de vijand in de gaten te houden en ook om te zien hoe het gesteld was met de vestingmuren. Lange tijd was de toren een belangrijk instrument vlak voor een aanval. Zo’n Van-den- Kornputtoren wordt ook wel ‘Kiek in de pot’ genoemd.
De naam Kiek in de pot is verwant aan Kiek in de Kök of Kiek in de Köken, dat we in het buitenland bijvoorbeeld als naam tegenkomen van oude militaire torens in Tallinn, Danzig en Magdeburg. Vanuit zo’n hoge toren konden de soldaten letterlijk een kijkje in de keuken van de vijand nemen en zo zien wat de pot schafte.
Wij vonden de naam Kiek in de pot natuurlijk mooi passen bij een lekkere pot KEK-bier, en zeker bij een stoere (Baltic) Porter. Het woord ‘porter’ (dat in vertaling ‘sjouwer’ betekent) doet ook denken aan ‘poorter’ of ‘poortwachter’, en daarmee is de cirkel helemaal rond (net als de wielen onder de uitkijktoren) en blijft alles op rolletjes lopen, zeker wanneer je niet te diep in de bierpot kijkt, want deze heeft een alcoholpercentage van maar liefst 9%.
De kaart van Steenwijk uit 1592 van Blaeu, stedenatlas van de Verenigde Nederlanden en de roemruchte krijgsbedrijven.
Kiek in de pot is verkrijgbaar in flessen van 33 en 75 cl en desgewenst op fust van 18 liter. Voor alles geldt: zolang de voorraad strekt. Informeer naar de beschikbaarheid.