Wildebras is een sprankelend en pittig blondje van 7%, met een lichtzoete afdronk. De subtiele toets van havermout is verrassend en aangenaam bij dit hoppige bier.

Zoekend naar namen voor onze bieren die een connectie hebben met de regio, kwamen we als vanzelf uit op Wildebras als toepasselijke naam voor ons nieuwe blonde bier. Bij ‘blond’ denk je algauw aan termen als ‘jong’, ‘speels’ en ‘sprankelend’, wat goed past bij de Wildebras-poppen die ooit in Steenwijk bij ’t Poppenrijk werden gemaakt en die zeer populair waren om mee te spelen. Nu zijn ze dat nog steeds, maar vooral als verzamelobject.
Voor WO II deden de gebroeders Nolles uit Steenwijk in tabaksartikelen. In de oorlogsjaren ontstond echter schaarste aan grondstoffen. Om toch het (vooral) vrouwelijke personeel in dienst te kunnen houden, werden van stofresten lappenpopjes gemaakt. Na de oorlog besloten de gebroeders de rookwaren vaarwel te zeggen en door te gaan met de poppenfabricage. De firma werd voortgezet onder de naam: Speelgoederenfabriek ’t Poppenrijk. Eerst was er nog de lappenpop, maar gaandeweg werden ook andere materialen gebruikt, waaronder papier-maché, en vanaf 1957 polyethyleen en vinyl.
Als handelsmerk voor de poppen werd de naam Wildebras gekozen. De jaren zestig waren de gloriejaren, waarin het bedrijf zo’n honderd personeelsleden had. Helaas werd eind jaren zestig de concurrentie uit goedkoper producerende landen zo hevig dat de fabriek in 1973 werd verkocht.
In 1976 maakt een grote brand een einde aan ’t Poppenrijk. De schade was enorm, de fabriek werd niet meer opgebouwd. Wij hopen met ons blonde bier deze poppen aan het dansen te houden en, wie weet, wordt onze blonde schone ook ooit een verzamelobject… Misschien toch maar beter om haar meteen op te drinken ;-)
Wildebras is verkrijgbaar op flessen van 33 en 75 cl en desgewenst op fust van 18 liter. Voor alles geldt: zolang de voorraad strekt. Informeer naar de beschikbaarheid.