Door twee soorten USA-hop en een donkere moutsoort proeven we vleugjes grapefruit en karamel. Met een lichte geur van drop. Alcohol 8,5%

Bij de namen van onze bieren die een link hebben met de omgeving van Steenwijk, mag De Izeren Brogge natuurlijk niet ontbreken. Wie kent hem niet, de ijzeren brug over het spoor bij Witte Paarden/Baars, reeds gebouwd in 1865. Tijdens de Industriële Revolutie in Engeland werd daar al in 1779 de eerste gietijzeren brug gebouwd, in Nederland verscheen de eerste pas zo’n 60 jaar later, en ons aller Izeren Brogge nog eens 30 jaar dáárna. Maar het was voor die tijd in onze contreien zeker een bezienswaardigheid, én een noodzaak, gezien de snelle ontwikkeling van de spoorlijnen in de 19e eeuw. Veel houten bruggen zijn in deze periode vervangen door ijzeren exemplaren. Voor die over het spoor bij Baars werd een sterkteberekening toegepast die inhield dat de brug een colonne soldaten met volle bepakking aan moest kunnen.
In 2018 ontstond er nogal wat commotie rondom de brug omdat spoorwegennetbeheerder ProRail constateerde dat die scheuren begon te vertonen. Vanaf dat moment werd in allerijl besloten zwaar vracht- en landbouwverkeer de toegang tot de brug te ontzeggen. Van die colonne soldaten heeft nooit meer iemand iets vernomen... In 2021 heeft de brug het moeten afleggen tegen de eisen van de moderne tijd, is verhoogd en verbreed en bestaat nu voornamelijk uit beton, al hebben we ons door ProRail laten vertellen dat er ook nog ijzer in is verwerkt.
Als eerbetoon en herinnering is er gelukkig nog ons bier De Izeren Brogge, een ijzersterke IPA, die we voor de gelegenheid trouwens tot OPA hebben omgedoopt (Overijssels Pale Ale).
Dit bier van 8,5% is ook haast te zwaar voor de ijzeren draagkracht, vandaar de waarschuwing: 'Ie kunn'n d'r onderdeur goan'. Optimistisch als we zijn, vertrouwen we erop 'da'j d'r ok weer overhenne komm'n'!
De Izeren Brogge is verkrijgbaar op flessen van 33 en 75 cl en desgewenst op fust van 18 liter. Voor alles geldt: zolang de voorraad strekt. Informeer naar de beschikbaarheid.