Een aromatische, niet te zware winterbok van 7,5%. Een moutig en smaakvol bier, mooi uitgebalanceerd: niet te zoet, niet te bitter.

Ons seizoensbier is een winterbok met de naam Baarse Vrijstaat. Deze naam is een begrip in de wijde omgeving van Baars en heeft een voor velen onvermoede ontstaansgeschiedenis: Henk Kranendonk en Folkert Munsterman, beiden bekend van het indertijd razend populaire Mannenkoor Karrenspoor, wilden in 1989 Neerlands enige echte protestzanger Armand in café De Karre in Tuk laten optreden. Maar toenmalig café-eigenaar Hein Kranendonk stak daar een stokje voor. Armand eiste om tijdens zijn optreden te mogen blowen en dat zag Hein echt niet zitten. Goede raad was duur, maar de heren vonden een uitweg door in het weiland van Folkert (in Baars) meteen maar een heel popfestival te organiseren, waar Armand wél gelijktijdig kon blowen en optreden. Het festival kreeg de naam Dicky Woodstock (geïnspireerd op Folkerts buurman Dicky Woets). Toevallig vond de eerste versie van het festival plaats exact 20 jaar na het beroemde Amerikaanse Woodstock-festival in 1969, waar de pers massaal op inspeelde. Daardoor trok het niet de verwachte 300, maar meteen al 800 bezoekers!
Tot en met 2004 werd het festival gehouden in Baars, dat tijdens die drie dagen werd omgedoopt tot Baarse Vrijstaat, waar ieder zelf bepaalt wat mag en niet mag...
Folkert Munsterman is helaas in de zomer van 2018 plotseling overleden, en ons nieuwe bier is een eerbetoon aan hem. Twee van zijn uitspraken vinden we terug op het etiket: 'Ach, laot toch lekker gaon... mar kalm an!', de Steenwieker variant op 'Geniet, maar drink met mate...'
Baarse Vrijstaat is verkrijgbaar op flessen van 33 en 75 cl en desgewenst op fust van 18 liter. Voor alles geldt: zolang de voorraad strekt. Informeer naar de beschikbaarheid.