KEK logo
Brouwplaats KOE EN KALF Baars
Wildebras

Wildebras is een sprankelend en pittig blondje, met een lichtzoete afdronk. De subtiele toets van havermout is verrassend en aangenaam bij dit hoppige bier.

Zoekend naar namen voor onze bieren die een connectie hebben met de regio, kwamen we als vanzelf uit op Wildebras als toepasselijke naam voor ons nieuwe blonde bier. Bij ‘blond’ denk je algauw aan termen als ‘jong’, ‘speels’ en ‘sprankelend’, wat goed past bij de Wildebras-poppen die ooit in Steenwijk bij ’t Poppenrijk werden gemaakt en die zeer populair waren om mee te spelen. Nu zijn ze dat nog steeds, maar vooral als verzamelobject.
Voor WO II hadden de gebroeders Nolles uit Steenwijk een grossierderij in tabaksartikelen. In de oorlogsjaren ontstond er echter grote schaarste aan grondstoffen. Om toch het (vooral) vrouwelijke personeel in dienst te kunnen houden, werden van stofresten van confectiefabrieken lappenpopjes gemaakt. Na de oorlog besloten de gebroeders om de rookwaren vaarwel te zeggen en door te gaan met de poppenfabricage. De firma werd voortgezet onder de naam: Speelgoederenfabriek ’t Poppenrijk. Eerst was er nog de lappenpop, maar gaandeweg werden ook andere materialen gebruikt, waaronder papier-maché en vanaf 1957 polyethyleen en vinyl.
Als handelsmerk voor de poppen werd de naam Wildebras gekozen. De jaren zestig waren de gloriejaren, waarin ’t Poppenrijk zich ontwikkelde tot een bedrijf met zo’n honderd personeelsleden. Helaas werd al eind jaren zestig de concurrentie uit goedkoper producerende landen steeds heviger en werd de fabriek in 1973 verkocht.
In de nacht van 22 op 23 december 1976 maakt een grote brand een einde aan ’t Poppenrijk. De schade was enorm, de fabriek werd niet meer opgebouwd. Na 1978 werden door Harry Nolles (zoon van een van de oprichters) poppen geïmporteerd, die ook weer de naam Wildebras kregen.
Wij hopen met ons blonde bier deze geschiedenis levend te houden en, wie weet, wordt deze blonde schone ook ooit een verzamelobject… Misschien toch maar beter om haar meteen op te drinken ;-)